2010. november 28.

Póréhagyma krémleves

A póréhagyma a vöröshagymával és fokhagymával rokonságban álló hagymaféle gyógyító hatású, magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően. Sok A-, B-, C- és E-vitamint, valamint  ásványi anyagokat, például cinket, mangánt és szelént tartalmaz. Illóolaja serkenti a gyomor és bélműködést, valamint a máj és epehólyag működését.Szóval szeressük és együk a póréhagymát szendvicsbe, salátába, vagy levesként. Íme a recept.

Hozzávalók:

1 szál póréhagyma

5 dkg vaj

1 liter víz, vagy zöldség/húsalaplé,

só, fehér bors, szerecsendió

szeletelt mandula a tetejére

A póréhagymát karikára vágom és az megolvasztott vajon megpirítom. Ahogy megpirul  felöntöm a folyadékkal és addig főzöm amíg  meg nem puhul, ez körülbelül 10 perc. Sózom, borsozom és egy kevés szerecsendiót reszelek a tetejére. A szerecsendióval óvatosan bánok, mert nagyon erőteljes az íze, ezért első körben inkább kevesebb fűszert teszek bele és megkóstolom.
Az ízesítés után félrehúzom és botmixerrel össze turmixolom a levest. Ha ez kész visszateszem a tűzre egyet rottyantani.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése