2012. augusztus 29.

FŰSZERda- Bazsalikom

ÚÚÚÚ a bazsalikom a kedvenc fűszerem....
Indiából származik a németbors névre is hallgató növény, termesztik a Földközi-tenger térségében és Közép-Európában, tehát nálunk az ablakban is. Az Indiában sokra tartott, erőt adó növény régóta őshonos a térségünkben, de Közép-Európában csak a meleg fekvésű területeken és a meleg nyarakon növekszik. Mi évek óta kísérletezünk vele, de valószínű azért bénáztuk el, mert mindig hipermarketes bazsalikomot vettünk, nem kertészetben neveltet, de jövőre a kertészetbe megyünk és meglátjuk. A bazsalikom a meleg félárnyékos helyen érzi jól magát, ez nálunk a déli fekvésű ablakban meg is van, ezért az idei hipermarketes bazsalikom jól bírja magát. A növényt március-áprilisban magról kell vetni,majd május elején kb. 20cm-enként palántázni. A királyfű (a görög basileios szóból származik, mely jelentése király) egynyári növény, 15-60 cm magasra nő meg és szép fehér virágai vannak.
Ez a fűszer tényleg király, mert élénkít, segíti az emésztést, antiszeptikus, görcsoldó és lázcsillapító, étvágygerjesztő. Ha friss leveleivel bedörzsölünk egy rovarcsípést enyhíti a viszketést (tesztelve).
A bazsalikomról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni illetve írni, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni a konyhában és az a szerelem és összetartozás, ami bazsalikom és paradicsom között van, na az minden lány álma. 
Én fűszerezem vele a paradicsomlevest, a salátákat, beleteszem a szendvicsembe csak úgy, vagy pestót készítek belőle, fokhagymával olívaolajjal, vagy valamilyen hús páclevében teszem, kiváló a halakhoz, a túróba, de a bruschetta is elképzelhetetlen nélküle, amit ugye nem csak én tudok bármikor felfalni.
Ha friss leveleket használok  a meleg ételhez, akkor csak a főzés legvégén teszem bele, hogy ne veszítse el az aromáját.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése