2012. augusztus 15.

FŰSZERda- Rozmaring


A rozmaring más néven antosfű a Földközi-tenger vidékén honos, és szinte bizonyos, hogy ennek a gyógy-és fűszernövénynek van a legnagyobb hagyománya. Gyógynövényként már a Kr. u. 1. században megérkezett a kertjeinkbe, csokrokba kötve a menyasszonyi, illetve esküvői csokrok díszítője volt, mert úgy tartották, hogy ez a növény az élet szimbóluma és elűzi a rossz szellemeket.
Örökzöld, bokros cserje, mely 30-150 cm magasra nő, ágai szétágaznak és vékony, tűszerű szürkés zöldes levelekkel. Az egész növénynek, erős, aromás illata van, ha valahol (mondjuk egy nyaralás alkalmával, valamilyen mediterrán városkában) elmegyünk egy rozmaring bokor mellett és egy picit megmorzsoljuk a levelét, rögtön érezni fogjuk ezt a markáns, de szerintem annál kellemesebb illatot. Nálunk a rozmaring a kakukkfűvel költözött össze egy balkonládába,nagyon jól bírja a meleget és a napsütést.
A rozmaring segíti a vérkeringést és a vérellátást, ezért kismamáknak nagy mennyiségben való fogyasztása nem ajánlott, mert vérzést okozhat a méhben. De ha valaki nem vár babát akkor nyugodtan fűszerezheti vele az ételeit, mert amellett, hogy nagyon finom, segíti az emésztést, szíverősítő, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító. Elég markáns íze miatt óvatosan kell bánni vele, de erre idővel ráérez az ember és a folyamatos kóstolás, illatolás is segít a megfelelő íz elérésében. Ez a fűszernövény kiváló kiegészítője bárány, sertés vagy csirkehúsnak( van, hogy úgy készítem  a grillcsirkét, hogy csak belemasszírozok egy kis sót, borsot és összetépkedett rozmaringleveleket- és isteni lesz), levesekbe, egytálételekbe. Én szoktam bármilyen husihoz pácba is rakni, mondjuk egy kis fokhagymával, olajjal, citromhéjjal és egy kis citromlével, sóval borssal. Krumplihoz is adhatjuk, de én mondjuk hideg salátákhoz nem használom, nekem ahhoz túl erőteljes az íze.
A rozmaring leveléből készített rozmaringolaj hatékonyan csökkenti az ízületi/izom vagy reumás panaszokat és remek masszázsolaj.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése