2012. augusztus 8.

FŰSZERda- Oregánó

A közönséges szurokfű vagy közismert nevén az oregánó már az ókori Egyiptomban is ismert volt, köhögéscsillapítóként használták, de szerepel a középkori füveskönyvben is, mint értékes gyógy-és fűszernövény. Állítólag visszaadja az életkedvet és felvidít, ezért keverték a mezei munkások ételébe, hogy frissen és vidáman végezzék a munkájukat. Lehet benne valami, mert az oregánóval fűszerezett étel nagyon finom és kinek ne lenne jó kedve, ha egy jót evett? 
Egész Európában ismert, de főleg a mediterrán konyhára jellemző, ez a természet antibiotikumának is nevezett növény. Gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz, teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású,illóolaj tartalma miatt köptető és enyhén görcsoldó hatású, keserű anyagai segítik az emésztést, jótékonyak gyomorrontás, felfúvódás és mindenféle alhasi problémák esetén. Leveleiből és virágaiból nyert olaja külsőleg alkalmazva enyhíti az asztmát, az ízületi gyulladást és izomfájdalmat.
Nekem nincs oregánó az ablakkertemben, de jövőre mindenképpen ültetni fogok, addig is marad a szárított felhasználás. Ez a csodás fűszernövény kiváló  a paradicsomos ételekben például pizzaszószba, vagy melegszendvicskrémbe, de fűszerezhetünk vele padlizsánt is (például:darált hússal töltött reszelt sajttal megszórt padlizsán), csirkét, bárányt, darált húst, de a görög saláta elengedhetetlen ízesítője.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése