2012. október 13.

Mindennapi kenyerünk.....avagy Ottó és én is ügyesek voltunk

Megérkezett Ottó az új családtag...és itt nem egy kisbabára kell gondolni, hanem egy háztartási készülékre, de mi tiszteljük a gépeinket és beteg módon még nevet is adunk nekik. :) Szóval Ottó egy Orion vezetéknevű kenyérsütőgép, aminek rengeteg funkciója van, mindenféle kenyeret és sütemény tésztát lehet vele készíteni, sőt van még glutén mentes opció is rajta. Most egy rozsos kenyeret készítettem vele, az első próbálkozás egy teljesen rozslisztből készült rozskenyér volt, élesztőporral, a második sima fehér kenyér BL 50-es liszttel és élesztőporral. A tanulság: az élesztőpor nem működik és tele van fölösleges térfogatnövelővel, a BL 50-es liszt nem jó kenyérsütésre. Ez a harmadik próbálkozás tökéletes lett, megkelt, szép formájú, finom, illatos kenyeret sikerült sütni. Most ezt fogom gyakorolni, aztán hamarosan jönnek az újabb kísérletek.

Hozzávalók:

35 dkg finomlisz (BL 80)

20 dkg rozsliszt

3 dl langyos víz

1 evőkanál olíva olaj

2 kávéskanál só

1 teáskanál cukor

10 g élesztő

szezámmag (a tetejére)

vaj (a tetejére)

A vizet beleöntöttem az edénybe, jöhet bele a só, a cukor,majd az olaj. Ezután beleteszem a kétféle lisztet, és a tetejére morzsolom az élesztőt, de úgy, hogy az élesztő ne érjen a vízhez. A teljes kiőrlésű programra beállítom  a masinát és indul a munka a pékségben. :) A sütés vége előtt olvasztott vajjal megkenem a tetejét és megszórom a szezámmaggal.







Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése