2012. október 31.

FŰSZERda- Gyömbér

A gyömbért indiai hazájában évezredek óta orvosságnak és nagyra becsült fűszernek tartják, melyet valószínűleg arab fűszerkereskedők hoztak át Európába, az ókorban. Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Ez az erős ízű, enyhén citromos illatú fűszernövény az indiai valamint a kínai konyha egyik alap fűszere, a vallásos ünnepek előtt nyersen  fogyasztják, hogy isteneiknek tetsző leheletet érjenek el.
Afrikában a férfiak körében mint afrodiziákum terjedt el, de egy régi indiai recept szerint is hatékony impotencia ellen (le kell reszelni a levét mézzel és szintén reszelt főtt tojással összekeverni, és így fogyasztani). A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítékaként használták, mert fokozza a szexuális képességeket.
Maga a növény gumós kúszógyökér, melyből további gyökértörzsek nőnek ki. Hajtásai terméketlenek, 1-1,5 magasra nőnek meg.
Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testünket, hanem a lelkünket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbért rágtak tengeribetegség ellen.
A friss gyömbérből készült tea, felmelegít, segít nátha és influenza esetén is, mert mérsékli a lázat és segít elpusztítani az influenza vírusokat. A gyömbérolaj mandulaolajjal keverve kiváló a reumás, ízületi fájdalmakra.
A gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra is.
Ez a fűszer és gyógynövény igen sokoldalúan felhasználható a konyhában, bár Európában inkább az édességek, desszertek, péksütemények ízesítésére illetve gyömbérsör főzésére használják, általában szárított formában. Érdekessége, hogy frissen kevésbé intenzív az íze, mint megszárítva, ami azért  van, mert a gyökér erősségéért felelős anyagok a szárítás folyamata alatt fejlődnek ki teljesen. Az ázsiai konyhában találunk szuper recepteket, ahol sült zöldségekhez, hús, hal, szárnyas ételekhez, levesekhez, rizses fogásokhoz, chutneyk-hoz adják. 
Érdemes kísérletezni vele, mert valóban egyedi különleges ízt ad az ételeinknek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése