2012. október 24.

FŰSZERda- Fokhagyma

Ezen a héten a fokhagymára esett a választásom és nemcsak azért, mert szeretem, finom és egészséges, hanem azért is, mert a múlt heti megfázásomat is kiválóan kezelte, ezért hálám jeléül neki szentelem az eheti fűszerdát.
Az egyiptomiak már 7000 éve nagy fogyasztói voltak a fokhagymának, szinte minden ételükbe használták a büdös hagyma néven is ismert növényt. A Római birodalomban is nép eledelnek számított, de emellett mindkét nép használta betegségek megelőzésére is. A középkorban nemcsak fűszer-és gyógynövényként funkcionált, hanem sok népszokás és rítus részét is képezte. Talán az egyik legismertebb fokhagymához köthető hit, hogy megvéd a vámpíroktól és a gonosz szellemektől. Ezt érdemes észben tartani most, hogy nyakunkon a Halloween.
A fokhagyma évelő növény, gerezdjeiről szaporítják, ősszel és tavasszal. Meleg- és fényigényes, Magyarországon főleg Makón és környékén termesztik, nálunk meg öregapám.
Erősen antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta, kínai kutatók által in vitro (emberi szervezeten kívül) végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy fokhagyma hatóanyag-vegyülete az allicin más élettani hatásai mellett ráksejt ellenes tulajdonsággal is rendelkezik. Emellett tartalmaz még fontos ásványi anyagokat, valamint A-B-C-és E vitamint amiknek köszönhetően erős antioxidáns. A fokhagyma fogyasztása erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések, hurutok ellen, oldja a váladékot, izzaszt és vérnyomáscsökkentő hatásáról is ismert.
A konyhában nagyon sokféleképpen fel lehet használni, különböző pácok alapja, a fasírt elengedhetetlen ízesítője, de lehet egybesült húsokba is dugdosni, vagy salátaöntetbe használni. Az egyik nagy kedvencem a sima pirítós, fokhagymával bedörzsölve -téli estéken egy bögre teával isteni vacsora-, a másik pedig a sült fokhagyma. Ezt sült zöldségek, húsok mellé szoktam készíteni tepsiben. Ez esetben arra kell ügyelni, hogy a fokhagymát a héjában kell sütni, mert így lesz puha és finom. Ha héj nélkül kerül a tepsibe fekete lesz és keserű.
Ha nyersen fogyasztjuk akkor a friss petrezselyem a legjobb barátunk, mert 1-2 szálat elrágcsálva mérsékelhetjük a fokhagyma illatát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése