2012. december 19.

FŰSZERda- Babér

A babér a Földközi-tenger térségében és az Atlanti-óceán mediterrán szigetein őshonos örökzöld növény. Nálunk a dézsás termesztése a megszokott-ha valakinek van terasza, vagy kertje, szerintem simán megpróbálkozhat vele- ennek az illatos és remek díszítőelemként is használt növénynek.
A babér a győzelem jelképe, melyet Apollónak a szenteltek és a szentélyeit díszítették vele. Rómában a babérkoszorú a hírnevet és az elismerést jelképezte.
Emésztést serkentő hatásárt már elég korán felismerték, mert már a középkori pazar lakomák előtt, babérlevelekben sütött fügét kínáltak.
A babértea jó emésztési zavarokra, étvágygerjesztő, a szárított termésből nyert babérolajat parfümök gyártására is felhasználják, valamint 1-2 csepp hígított (vagy mandulaolajba cseppentett) babérolaj szuper gyógyír ízületi eredetű izomfájdalmakra, gyorsítja a rándulások és ficamok gyógyulását.
Felhasználhatósága sokoldalú, mert kellemes ízt ad a káposztafélékből (karfiol, karalábé, kelkáposzta, savanyú káposzta stb.) készült ételeknek. Jól illik babételekhez, tojáshoz, paradicsomhoz, húsokhoz (hal, marhahús, vadhúsok, szárnyasok), páclevekhez, megízesít mindenféle savanyított zöldségfélét ( uborka, paprika, fejes káposzta, vegyes saláta),fűszerecetek fontos fűszere, levesekhez, mártásokhoz is adható, természetes konzerválószerként is hatásos( – a tormához hasonlóan), a francia fűszerkeverékek fontos alkotórésze, de nekem a krumplifőzelék elképzelhetetlen nélküle.
Ételek ízesítésére a friss levelek a legjobbak, de mivel ez nálunk kevésbé elérhető így szárítva is tökéletes. Aromaanyagai csak lassan szabadulnak fel, ezért - más fűszernövényekkel ellentétben – az étellel együtt kell főzni.

 
ui: a FŰSZERda egy picit téli szünetre megy, de hamarosan jövök újabb fűszerekkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése