2012. november 21.

FŰSZERda- Majoranna

A majoranna vagy más néven pecsenyevirág az a zöld fűszer, amit idén nem de jövőre biztosan fogok ültetni  az ablakomba.A Földkközi-tenger térségének keleti részéből származik, ma már Dél-Európában, Észak Afrikában és Észak-Amerikában is termesztik. A görögök számára Aphrodité szent növénye volt,a boldogságot szimbolizálta így igen nagyra becsülték. A középkori gyógynövényekben jártas emberek jó néhány panaszra, de főleg náthára, fejfájásra és emésztési panaszokra ajánlották. 
Pecsenyevirág nevét valószínűleg annak köszönheti, hogy gyakran használták húskészítmények, kolbászoknak, májas hurkának az ízesítésére.
Emésztést segítő hatása miatt különösen jól illik nehezen emészthető, fűszeres fogásokhoz, egytálételekhez. Én sült krumplihoz, krumplis tésztához, májhoz és gombaételekhez használom a legtöbbször, de a kolbászokhoz készített fűszerkeverékekben például kakukkfűvel a májas hurkában is gyakran megjelenik. Mindenféle levesnek, tésztaételnek, vadhúsnak, salátáknak, tojásos ételeknek kiváló ízesítője, a mediterrán konyha főleg bazsalikommal és kakukkfűvel használja.
A majoránna leveleiből készített tea(egy teáskanál szárított majoránnát 3 percig forró vízben áztatunk, majd leszűrjük) jótékony a felső légutak meghűlése és fejfájás esetnén, friss majoránnából készíthetünk olajat úgy, hogy 4 evőkanál friss majoránnát 1 dl bázisolajjal összekeverünk, és meleg helyen egy hónapig érleljük, majd le kell szűrni, és sötét üvegben tárolni. A pocakunk köldök feletti részét bedörzsölve kiválóan megszünteti a puffadást, felfúvódást. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése