2012. november 14.

FŰSZERda- Fahéj

A fahéj az egyik kedvenc fűszerem, mert ahogy megérzem az illatát, belső melegség jár át és rögtön mosolyogni kezdek. Ez a csodálatos fűszer a ceyloni fahéjfa illetve a kasszia kérgéből készül. Előbbi Srí Lankán, a Szunda-szigeteken, Nyugat - Indiában, míg utóbbi Kínában, Indiában, Jáván és Japánban fordul elő. A ceyloni fahéjfa  már az ókorban is rendkívül keresett volt Európában, a görögök és rómaiak terjesztették kereskedőútjaikon és hódító hadjárataikon. A cimetfának mindig is komoly gazdasági jelentősége volt, olyannyira, hogy 1536-ban a portugálok csak azért hódították meg Srí Lankát, hogy megszerezzék a fahéj termesztésének és forgalmazásának monopóliumát. A kétéves sarjadékok levágása után, megszabadítják a kérgétől, majd egy éjszakán át fermentálják, hogy a következő nap hozzájussanak a legaromásabb legbelső részekhez, mely a száradás alatt mindkét oldaláról összecsavarodik. Mintegy 10 darab egymásba csúsztatásával, orsók keletkeznek, melyek a további szárítás alatt nyerik el végleges színüket. A ceyloni fahéj általában rúdként kapható a kereskedelemben.
 A kassziafahéjfát a kínai mitológiában életfának tartják, a paradicsomba való bejutáskor elfogyasztott gyümölcsei a halhatatlanságot és boldogságot biztosítanak. Körülbelül 5000 éves múltra tekint vissza, sarjhajtásainak kérgét hasznosítják, mely a szárítás során a vastagabb oldaláról  összecsavarodik. Kereskedelemben őrölve és fajéjrúdként is kapható.
A két főbb variáns íze különböző: az amerikai konyhában népszerű kasszia fahéjban a csípős íz a domináns, míg az Európában ismertebb ceyloni enyhébb, pikánsabb ízű. Egészben  könnyen meg lehet különböztetni a két fajtát: a ceyloni vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás.
A konyhában főleg desszertekhez, befőttekhez, süteményekhez szoktam használni, imádom a fahéjas palacsintát is, de amikor nagy ritkán élmény-kávézom, akkor is szívesen szórok egy kis fahéjat a tejhab tetejére. A gyümölcsleves nem is lenne igazi fahéj nélkül, de a forralt bor és a mézeskalács sem. 
A kasszia fahéj része az öt fűszerkeveréknek, a keleti gasztronómia fűszeres húsételekhez, curryhez is előszeretettel használja csípős aromája miatt.
A gyógyászatban meghűlés esetén is alkalmazzák, segít hányinger és hasmenés esetén is, segít a reumán és felmelegíti a fázós végtagokat is (nekem is van egy lábmelegítő fahéjas krémem).
A fahéjolajat a maradék kérgek és levelek lepárlásával nyerik, és előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése