2012. szeptember 19.

FŰSZERda- Vanília

Életem első találkozása a vaníliával, kb. 5 éves koromban történt, amikor megkóstoltam életem első vanília fagylaltját.  Tudom, hogy abban az időben -és lehet, hogy bizonyos helyeken most is-nem igazi vaníliával ízesíttették a fagylaltot, de a lényeg, hogy ízlett. A vaníliás dolgokat, illatokat azóta is kedvelem, pedig őszintén szólva igazi vaníliához viszonylag ritkán jutok.
A vanília egy trópusi orchidea virágának a maghüvelye és az egyetlen az orchideák közül, aminek ehető a "gyümölcse". Először Mexikóban termesztették és használták (az azték indiánok  még fizetőeszközként is) Európába a spanyolok hozták nekünk a 16. században (gracias a mis amigos), Angliában pedig Erzsébet királyné által került az udvar által hivatalosan használt fűszerek listájára. A 19. századig a vanília kizárólag Mexikóban termett, a hollandok és franciák mindenféle furmányos módon próbálták meghonosítani, de ez nem sikerült. A trükk az volt, hogy a vaníliát kizárólag egy Mexikóban őshonos kolibrifaj tudta beporozni, ma már ezt mesterségesen is meg lehet oldani, így Mexikón kívül is termesztik. Ma a legjelentősebb termelők Madagaszkár, Indonézia, Mexikó, a Seychelles-szigetek. 
A vanília azért olyan baromi drága, mert a világ egyik legmunkaigényesebb fűszere: ültetés után  csak 3 év múlva kezd teremni, minden egyes virágot kézzel kell beporozni, ez pedig a napnak egy bizonyos órájában lehetséges. Ha eljön a szüretelés ideje, akkor egyenként leszedik a még zöld színű babhüvelyeket, először forró vízben blansírozzák (forró vízbe mártják), majd 48 órára gyapjúkendőkbe bugyolálják. Ezután kb. 6 hétig a napon szárítják, ami alatt a termés az eredeti mérete mintegy 20%-ra csökken és kialakul a jellegzetes aromája. 
A vanília segíti az emésztést, nyugtató hatású, enyhén antiszeptikus és jókedvre derít. Főleg ha a vele ízesített édességet majszoljuk/kanalazzunk. A vanília a világ minden táján kedvelt, fagylalthoz, pudinghoz, mártásokhoz, süteményekhez kiváló, érdemes lelőhelyek után kutatni, hogy eredeti vaníliával ízesítsük meg az ételünket/életünket. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése