2012. szeptember 5.

FŰSZERda- Borsmenta

A borsmenta vagy más néven angol menta eredetileg Ázsiában, ma Európában Ázsiában és Észak-Amerikában terjedt el. Az egyiptomiak a leveleit rágcsálták, és a főzetével öblögettek- ezek voltak a szájápolás alapjai. 9. századtól a borsmenta egyetlen fűszertermő kertből sem hiányozhatott. Ovidius idején Rómában a barátság jeleként borsmentával díszítették az asztalokat és a szobákat.
Én imádom a friss fűszernövényeket és ez alól a menta sem kivétel, így nálunk az ablakban a zsálya szomszédjaként éli a mindennapjait.
A borsmenta 50-80 cm magasra nő meg, lilás-kékes virága van, leveleit folyamatosan lehet szedni, én ha túl sokat szedek belőle akkor megszárítom és elteszem későbbre. A mentát főleg az angolszász konyha -bárányhoz a mentaszósz- a délkelet- európai és keleti konyhában használják fűszerként, de azt gondolom, hogy mi is bátran használhatjuk, mert egy kevés is elég, hogy friss, üde és finom ízt adjon az ételeinknek. Én gyümölcssalátához, fagyi-kehelyhez, salátához szoktam használni, nagyon szeretem a mentás joghurtot csak úgy rálocsolni valamilyen húsételhez, de vacsoráztunk már mentás túrókrémet is, ennek el lehet készíteni egy édes változatát is.  Kiváló még különböző zöldségekhez, nagy kedvencem a mentás zöldborsó. Szerintem ami nem létezhet menta nélkül az a limonádé (http://gasztrotunder.blogspot.hu/2011/08/narancsos-mentas-limonade.html) és a mohito. E két ital közül én nem tudnék választani (bár, ha péntek este kérdezed akkor igen), de egy biztos, mindkettőben van menta.
A borsmenta 130 különböző illóolajat tartalmaz, a gyógyító hatásáért a benne lévő flavonoidok és cserzőanyagok felelnek. A borsmentaolaj elűzi a fejfájást, bedörzsölve lazító, hűsítő, de az arra érzékenyeknél okozhat allergiát. A borsmenta teája nagyon jó a megfázásra és influenzára, emésztési zavarokra (a mentában lévő mentol úgy fokozza az emésztést, hogy serkenti a természetes emésztőnedvek és az epe ter­melődését), felfúvódásra, menstruációs zavarokra, mert nagyon jó görcsoldó. Gyerekeknél, főleg csecsemőknél nem szabad mentoltartalmú készítményeket alkalmazni, például orrkenőcsökben, mert nehéz légzést, légszomjat okozhat, a kismamák is óvatosan bánjanak vele, mert igaz, hogy segít a hányinger leküzdésében, de vetélést is okozhat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése