2012. szeptember 12.

FŰSZERda- Koriander

A koriander vagy más néven cigány petrezselyem Kelet Ázsiában vadon is megterem, a Földközi tenger vidékén és Közép- Európában termesztik. Én a petrezselyem szomszédjaként az ablakban, de idén nem ez sikerült a legjobban, mert későn ültettük el és hamar eljött az idő amikor felmagosodott. Ami alapvetően nem baj, mert a magokat is szépen leszüreteltük. Annyi a titok, hogy a leveleit a virágzás előtt lehet frissen szedni, ami -a virágzás- júniustól augusztusig esedékes. (Persze a mi növényünk júniusban kezdett virágozni, ami oké, de májusban ültettük....). Ez az egynyári növény 30-70 cm magasra nő meg, íze nagyon jellegzetes, de a levelét könnyen össze lehet keverni a petrezselyemével. 
Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok,  kolbászok, sült húsokhoz adható, de nagyon jól illik egy keleties ízvilágú salátához.A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere, a mexikói konyha is előszeretettel használja, az egyik kedvencem a zöld paradicsomos korianderes mártogatós, vagy a kis kockára vágott paradicsom korianderrel, vöröshagymával vagy a sima tejföl korianderrel megszórva.
Ha frissen szüreteljük a leveleket akkor a főtt ételbe csak a főzés végén kell hozzáadni, a magokat célszerű mozsárban összetörni. Egészben a koriandermag elengedhetetlen kelléke a cékla, uborka vagy bármely más savanyúság alaplevének.
Ez a fűszernövény segíti az emésztést, vértisztító, C-vitaminban gazdag és vágykeltő.
Tény, hogy a leveleinek poloska illata van, és alapvetően szerintem az emberek két csoportba tartoznak: azok akik imádják és azok aki nem viselik el, de érdemes kísérletezni, mert egy kis kóstolgatás, kevergetés után mennyei ízekkel ajándékozhatjuk meg ízlelőbimbóinkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése