2012. szeptember 26.

FŰSZERda- Kapor

A kapor vagy más néven uborka fű ma világszerte ismert, főleg Skandináviában, Nagy- Britanniában és Kelet-Európában termesztik. Az ókori egyiptomiak is gyógynövényként használták, a római arénákban a gladiátorok  kaporolajjal kenték be a testüket harc előtt, kihasználva a növény görcsoldó hatását.
Egynyári növény, márciusban kell elvetni, akkor lehet szüretelni ha a növény 30-35 cm magasra megnő.Leveleit folyamatosan lehet szedni, az első fagyig, a virágokat a virágzás kezdetén a  magokat pedig akkor kell begyűjteni, ha már megbarnultak. Nálunk a nagyszüleim kertjében van rengeteg kapor, oda járok szüretelni.
Teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású. A magjából teát főzve gyors és kellemes ellenszere a csuklásnak.
A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye, elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény/palacsinta, a tökfőzelék nélküle,de használhatjuk levesek, főzelékek, saláták, egyes hal-és  gombaételek, mártások, valamint a túró ízesítésére és szinte minden friss és eltett savanyúságba is alkalmazható, de én szoktam kapros-joghurtos öntetet csinálni bármilyen salátához is. Kapormártásként illetve kaporszószként remekül megy a főtt húshoz, húsgombóchoz, készítettem már párolt lazachoz is és az is nagy kedvencem, ha a héjában sült krumplit öntöm le egy kis joghurtos kapros öntettel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése