2013. február 13.

Valentin napi készülődés

Tudom, hogy nagyon sokan nem szeretik a Valentin napot, mert azt gondolják, hogy csak a virágkereskedők és csokiárusok találták ki, de én szeretem ezt az ünnepet. Nem azért, mert bedőlt az idióta reklámoknak és nyomulós marketingnek, hanem azért, mert úgy gondolom, hogy szuper, hogy van egy külön nap amikor ünnepelhetjük a szerelmet. Én szeretek ünnepelni, ajándékot készíteni, izgulni, hogy a megajándékozottnak mennyire fog tetszeni a meglepetés. Olyan ez mint a karácsony csak szerelembe bujtatva. Tudom, hogy akik a Valentin nap ellen vannak azt gondolják, hogy nem kell egy külön nap, az érzelmeink kifejezésére, hanem folyamatosan kell törődnünk egymással, amivel egyébként mélységesen egyetértek (és szerencsére az én drága férjuram rendszeresen meglep virággal, vagy valamilyen aprósággal, szóval nem panaszkodom), de szerintem senkinek sem árt egy kis plusz szeretet , odafigyelés és romantika. Aki pedig még nem találta meg a párját az se keseredjen el ezen a napon (se), mert a Valentin nap nem csak a szerelem, hanem a szeretet ünnepe, szóval kiváló alkalom meglepni a szeretteinket valami aprósággal.
Nekem a kedvencem a csokibonbon, amit karácsonykor pálcikával készítettem, el, most pálcika nélkül, nagyon egyszerű, gyors recept. 
 
Hozzávalók:

2 vaníliarúd

100 g étcsokoládé (magas kakaótartalmú)

100g tejcsoki

30 g cukor

kókuszzsír 

jégkockaforma (szív alakú ha van)

celofán / celofán zacskó és szalag a csomagoláshoz

A vanília rudakat hosszában ketté vágom, majd kikaparom a belsejét (ez már milyen jó érzés, az illatáról nem is beszélve) és egy fém tálba (habüst ha van) beleteszem és beletördelem a csokikat. Majd a cukrot is hozzáadom. A vízforralóban forralok egy pici vizet és egy edénybe felteszem a tűzre. Erre rakom a csokis tálat, majd vízgőz felett felolvasztom. Amíg olvad a jégkockatartót kikenem kókuszzsírral és félreteszem. A csokit felhevítem 40 °C-ra, majd lehűtőm 25 °C-ra és után újra felhevítem 32° C -ra. Ez bonyolultan hangzik, de nem az, mert ha van húshőmérőnk, akkor azzal meg lehet kb.-ra saccolni, ha meg nincs akkor meg melegítés hűtés melegítés mindenféle variálás nélkül. Nekem a hűtés az volt, hogy kiraktam az ablakpárkányra egy picit. 
Ha megvan ez a kis procedúra akkor egy kanállal a formákba kanalazom a csokit, egyengetés gyanánt meg rázogatom kicsit. Aztán mehetnek a kis drágák az ablakpárkányra/hűtőbe. Az ablakpárkányon vagy erkélyen kb 10 perc alatt megszilárdulnak. Majd a formából kivéve meg lehet hempergetni kakaóporban, fahéjban vagy bármiben amit szeretünk. Ezután már csak csomagolni kell és kész.
 
 
 
Szerintem még szupi meglepetés, ha képeslapot küldünk a szerelmünknek, bár azt ma fel kell adni elsőbbségivel, hogy holnapra megérkezzen, szóval erről én azt hiszem lecsúsztam, így marad a virtuális képeslap.
Pár nappal ezelőtt szereztem romi szalvétát, és szív alakú gyertyát így ezekkel fogom feldobni a vacsora asztalt.
 
 
Az ajándékot is megvettem már, egy pici apróságot, de azt nem írhatom most le, mert akkor lebukom. 
Vacsorára grillezett sajtot fogok készíteni, desszertnek pedig azt találtam ki, hogy az ananászból levágok szeleteket és szív alakú süti kiszúróval szívecskéket vágok ki. Ezt most gyorsan ki is próbáltam, működik, de csak kicsi kiszúróval legalábbis nekem nem olyan nagy az ananászom, hogy nagy szelet legyen belőle, de ha valakinek nincs szív alakú kiszúrója, de van egy éles kése és kézügyessége, akkor ki is faraghatja (csak óvatosan).
 
 
 
Mindenkinek örömteli Valentin napi készülődést kívánok, szerintem itt is az a fontos, (mint Karácsonykor) hogy ne essünk túlzásokba és ne terheljük a pénztárcánkat és az idegrendszerünket, hanem egy kis figyelmességgel törjük meg a szürke hétköznapokat. 
Boldog Valentin napot!  

4 megjegyzés:

  1. Hát épp ez a bajom vele, hogy először csak a szerelem ünnepe volt, most meg már a szereteté is, ami eddig a Karácsony volt. Mindegy, csak minél több szivecskés izét lehessen eladni. Viszont a férjem és én remek alkalomnak találtuk ezt arra, hogy vegyünk egy olyan ketyerét a háztartásunkba, amit már nagyon régóta be akartunk szerezni, de sosem tudtuk meggyőzni magunkat arról, hogy pont erre akarunk kiadni ennyi pénzt :)

    Eszter - Sydney (+ Corvin ;-))

    VálaszTörlés
  2. Szia :)

    Üdvözöllek a blogon :)
    Húúú nagyon kíváncsivá tettél, hogy mi lehet az a ketyere :) ???

    Eszti

    VálaszTörlés
  3. Semmi extrára nem kell gondolni, csak egy olyan DVD-játszóhoz hasonló doboz, ami kábelek nélkül tudja megjeleníteni a számítógép képernyőjének képét a tévén, azaz nem kell a kedvenc sorozatainkat a laptop képernyőjén nézni, hanem lehet kényelmesen a nagyon :)

    Eszter-Sydney

    VálaszTörlés
  4. ez jól hangzik :)
    Szép napot:
    Eszti :)

    VálaszTörlés