2013. február 3.

Don Zolo és Donna Esztrella pizzája

Mi a szerelmemmel (=férj) úgy élünk, mint az olaszok. Ezt nem is ragoznám, de kiemelném a tényt, hogy nagyon szeretjük a pizzát. Sokáig rendeltünk, bolti sz@rokat turbóztunk fel, míg tavaly meg nem vettük Ottót a kenyérsütőt. Nézegettük, tesztelgettük és aztán elhatároztuk, hogy mi fogunk magunknak pizzatésztát is készíteni. Kikísérleteztük ezt a receptet és tiszta szívből ajánlom, mert nagyon finom, nem bonyolult és tutira nincs benne adalékanyag. Ebből a tésztamennyiségből egy kb. 32 cm átmérőjű pizza jön ki. (Ha vendégek jönnek egynek nem is érdemes nekiállni)

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

1,5 evőkanál olaj

1 teáskanál só

1 evőkanál oregánó

1,6 dl víz

1 dkg élesztő

1 teáskanál cukor

A szószhoz:

3-4 evőkanál paradicsompüré

só, bors, oregánó

tetszés szerinti feltétek pl.: gomba, kukorica, bacon, hagyma (ez volt most nálunk), csirkehús (maradék sült csirkéből), ananász stb.

10-15 dkg reszelt trappista sajt

A tészta elkészítéséhez kenyérsütőgépet (Ottó) használok, mert abba csak bele kell pakolni az alapanyagokat és a munka nagy részét el is végzi helyettünk. Először a vizet teszem bele, majd az olajat, utána a sót, a cukrot, az oregánót, majd betakarom a lisztet. Erre jön a morzsolt élesztő. Kiválasztom a kelesztő (dought) programot és elindítom a gépet. Nálunk  Ottó ez 1 óra 50 perc alatt abszolválja. Az utolsó húsz percben előkészítem a feltéteket, megpucolom és karikázom a hagymát, gombát, csíkozom a bacont, lereszelem a sajtot, kibontom és leszűrőm a kukoricát. Ha kész -sípol, mintha kínoznák- lisztel megszórt nyújtódeszkára borítom a  tésztát és 6-8 mm vastagságúra nyújtom. De mindenkire rábízom a tésztavastagságot, mi nagyon vékonyan szeretjük, sok feltéttel. :) Lehet téglalap vagy kör alakúra is nyújtani, attól függ milyen tepsi van otthon. A tepsit sütőpapírral bélelem, majd átrakom rá a tésztát és jöhetnek a feltétek. Először rákanalazok kb. 4 evőkanál paradicsompürét, sózom, borsozom és megszórom oreganóval, majd jöhetnek a feltétek és a végén megszóróm a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, kb. 180-200°C-on 20 perc alatt készre sütöm.




Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése