Mi a szerelmemmel (=férj) úgy élünk, mint az olaszok. Ezt nem is ragoznám, de kiemelném a tényt, hogy nagyon szeretjük a pizzát. Sokáig rendeltünk, bolti sz@rokat turbóztunk fel, míg tavaly meg nem vettük Ottót a kenyérsütőt. Nézegettük, tesztelgettük és aztán elhatároztuk, hogy mi fogunk magunknak pizzatésztát is készíteni. Kikísérleteztük ezt a receptet és tiszta szívből ajánlom, mert nagyon finom, nem bonyolult és tutira nincs benne adalékanyag. Ebből a tésztamennyiségből egy kb. 32 cm átmérőjű pizza jön ki. (Ha vendégek jönnek egynek nem is érdemes nekiállni)
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
1,5 evőkanál olaj
1 teáskanál só
1 evőkanál oregánó
1,6 dl víz
1 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
A szószhoz:
3-4 evőkanál paradicsompüré
só, bors, oregánó
tetszés szerinti feltétek pl.: gomba, kukorica, bacon, hagyma (ez volt most nálunk), csirkehús (maradék sült csirkéből), ananász stb.
10-15 dkg reszelt trappista sajt
A tészta elkészítéséhez kenyérsütőgépet (Ottó) használok, mert abba csak bele kell pakolni az alapanyagokat és a munka nagy részét el is végzi helyettünk. Először a vizet teszem bele, majd az olajat, utána a sót, a cukrot, az oregánót, majd betakarom a lisztet. Erre jön a morzsolt élesztő. Kiválasztom a kelesztő (dought) programot és elindítom a gépet. Nálunk Ottó ez 1 óra 50 perc alatt abszolválja. Az utolsó húsz percben előkészítem a feltéteket, megpucolom és karikázom a hagymát, gombát, csíkozom a bacont, lereszelem a sajtot, kibontom és leszűrőm a kukoricát. Ha kész -sípol, mintha kínoznák- lisztel megszórt nyújtódeszkára borítom a tésztát és 6-8 mm vastagságúra nyújtom. De mindenkire rábízom a tésztavastagságot, mi nagyon vékonyan
szeretjük, sok feltéttel. :) Lehet téglalap vagy kör alakúra is nyújtani, attól függ milyen tepsi van otthon. A tepsit sütőpapírral bélelem, majd átrakom rá a tésztát és jöhetnek a feltétek. Először rákanalazok kb. 4 evőkanál paradicsompürét, sózom, borsozom és megszórom oreganóval, majd jöhetnek a feltétek és a végén megszóróm a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, kb. 180-200°C-on 20 perc alatt készre sütöm.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése