A metélőhagyma, vagy más néven snidling/pázsithagyma az ókorban még ismeretlen volt Európában, de 1200 körül Itáliában kezdődött a termesztése és nagyon gyorsan teret nyert a konyhában. Ez a hagymafélék családjába tartozó fűszer-és gyógynövény B-és C vitamint, kalciumot és káliumot is tartalmaz a kén tartalmú illóolajok mellett. Enyhe hagymaaroma jellemzi, étvágygerjesztő és emésztést segítő hatása miatt is kedvelt. A petrezselyem mellett másik nagy kedvencem, egész évben elérhető, enyhébb az íze mint a vöröshagymáé, nagyon jól feldob mondjuk egy salátát, vagy túróba teszem és kész is a vacsora. Tojásételekhez is kiváló, de az is előfordult már, hogy csak lenyisszantottam és beletettem a szendvicsembe.
Ha meleg ételhez használom, akkor mindig a főzés végén adom hozzá. A kis panelkertemben egy cserépben lakik a metélőhagyma, világos, de nem túl meleg helyen tartom. Nagyon könnyű "termeszteni", télen is hozzáférhető, olcsó vitaminforrás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése