2012. július 18.

FŰSZERda - Pertezselyem

A petrezselyem az ernyősvirágzatúak családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, mely eredetileg a Földközi-tenger térségében és Közép Ázsiában volt honos, de mára világszerte elterjedt. Az ókorban az öröm és ünnepélyesség szimbóluma volt, napjainkban a konyhán kívül a lánybúcsúk egyik elengedhetetlen kelléke.
Két alaptípusa van: a kerti vagy levél petrezselyem és a gyökérpetrezselyem. Az előbbinek vékony gyökere van, utóbbinak vastag húsos a gyökere és a zellerhez hasonlóan fel is lehet használni (ez a fehérrépa vagy gyökér, de mindkét elnevezés helytelen, de szerintem mindenki így ismeri). Mindkét fajta leveleit használhatjuk az ételeink ízesítéséhez. Az a nagyon szuper, hogy a termesztéséhez nem kell kiskert, egy balkonládában is nevelgethető a levélpetrezselyem, nekem a korianderrel osztozik egy ládán. A friss leveleket folyamatosan lehet szedni és szerintem nincs olyan étel amin egy kis petrezselyem ne dobna, ha másként nem díszítésként. Nagyon sokféleképpen lehet használni, túróba egy kis metélőhagymával isteni vacsora, levesekbe, főzelékekbe, fasírtba, salátába, de én még a szendvicsembe is beleteszem annyira szeretem. 
A petrezselyem illóolajai vizelethajtó és menstruációt valamint a méh összehúzódásait segítő hatású (emiatt a kismamáknak mellőzniük kell), szülés után segíti a tejképződést, a levelekből készült tea tisztítja  a gyomrot és a beleket. Nyersen a legegészségesebb, gazdag A,-B-,C,-és E vitaminban, folsavban és ásványi anyagokban, ha meleg ételhez használom akkor csak a főzés végén adom hozzá, így igyekszem minimalizálni a tápanyag veszteséget és maximálni az ízt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése