A piacra nem csak turisztikai értéke miatt mentünk, hanem azért mert ezen a nyaraláson (= gasztrotúrán) mi gondoskounk magunknak az élelemről és egy ilyen csodás piacon ez nem is ment nehezen. Vettünk zöldségeket, gyümölcsöket, serrano sonkát és chorizo kolbászt is, és ezekből állítottam össze az ún. tapas ebédünket. A tapas a spanyol gasztronómia jellegzetes fogása, amit általában a bárokban, éttermekben a szeszes italok mellé szolgálnak fel.
A szó eredetének legelterjedtebb változata szerint régen a boros
poharakra kistányért raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy ne
másszanak bele a bogarak. Ezekre a kistányérokra, fedőkre rakták azokat az apró falatokat, amelyeket a bor mellé fogyasztottak. A fedő spanyolul tapa, valószínűleg innen ered a tapas elnevezés. Mondhatnánk, hogy ez a rágcsa, de ez annál jóval több (nem feltétlen mennyiségben), mert itt igazi, jó minőségű falatokról van szó. Tapas bármiből lehet, amit kis adagokra fel lehet osztani például: sonka, kolbász, szendvics, a variációk sora végtelen.
A mai ebédünk a piaci zsákmányokból lett, egy pohár helyi fehér borral.
Jó étvágyat!
Ui.: ezt itthon is meg lehet csinálni magyar alapanyagból egy könnyű vacsorának
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése