Ma anyuékhoz mentünk ebédelni abból az apropóból, hogy kedden lesz a névnapom. Én egy kellemes vasárnapi ebédre számítottam, meg is beszéltük anyuval, hogy mi lesz az ebéd vagyis, hogy mit rendelek :) mert ugye anyu főztje csak egy van :) Nem számítottam meglepetésre, de azért nagyon örültem amikor anya feltálalta a levest ami nem volt más mint eperkrémleves túrógombóccal. Bár meg kell valljam első körben vágtam egy fintort mert a túrógombócot nem szeretem (rossz gyerekkori emlék...:( ) DE ez a leves valami mennyei volt, a gombóc a friss eper és a hűs leves olyan kombináció, hogy az kihagyhatatlan egy forró nyári napon.
Íme a recept:
Hozzávalók:
50 dkg eper
3 dl tejszín
fél csomag forralt bor fűszerkeverék
5 evőkanál cukor
1 csomag epres pudingpor
1 citrom leve
1 csipet só
a gombóchoz:
25 dkg tehéntúró
4,5 kanál gríz
1 tojás
1 csipet só
Az epret megmosom, felkockázom, felteszem főni. 2 liter vízben. Beleteszem a citrom levét, a sót, a cukrot és a fűszer keveréket majd forrásig főzöm. Bot mixerrel összeturmixolom, majd hozzáadom a tejszínnel csomó mentesre kevert puding port. Visszateszem a tűzre és újra felforralom. Amíg ez megtörténik a grízt, a túrót, a sót és a tojást összekeverem, és pici gombócokat készítek. A forrásban lévő levesbe teszem, és amikor feljönnek a leves tetejére a gombóckák, onnantól számított 5 perc múlva kész a leves.
A levest hidegen tálalom a gombócokkal és friss eper szeletekkel, díszítésként egy menta levelet helyezek a tetejére.
Jó étvágyat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése