2011. február 14.

Valentin napi palacsinta

A Valentin napot világszerte ünneplik, de nagyon keveset tudunk az eredetéről. Szent Bálint napján (Február 14-én) tartják főleg az angolszász országokban a Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol név közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.(1)
Mi is így gondoltunk a barátnőmmel és azt találtuk ki, hogy mi saját készítésű palacsintával fogjuk meglepni a párjainkat.
 
Hozzávalók:
 
20 dkg liszt

3 dl tej

kb. 2 dl szódavíz

2 egész tojás

csipetnyi só

1/2 dl étolaj

töltelékhez: bármi amit az ember szeret (kakaó, lekvár, túró, fahéjas porcukor stb. )

Felütöm a 2 tojást és egy nagy keverőtálba teszem a csipet sóval. Hozzáöntöm a tejet és összekeverem, majd evőkanalanként hozzáadom a lisztet és simára (csomómentesre) keverem.Ezután hozzáadom a szódavizet ezzel is elkeverem, majd a legvégén jön az olaj. Ha szép sima a tészta akkor előveszem a palacsintasütőt és ráteszem a gázra, majd egy csepp olajat körbeforgatok rajta, úgy hogy vékony réteget képezzen az olaj a palacsintasütőn. Nekilátok a sütésnek, egy palacsintához kb. 1 merőkanálnyi tészta kell (ez merőkanál illetve palacsintasütő függő), ezt a serpenyő közepébe folyatom és balról jobbra (mert jobbkezes vagyok) egy kört írok le úgy, hogy a tészta egyenletesen elterüljön. Amint elválik a tészta, megfordítom és a másik oldalát is aranyszínűre sütöm. Ha megsült az összes tészta, akkor megtöltöm a különböző töltelékekkel.
 


Ebből a mennyiségből kb. 12 darab palacsinta jön ki, tehát lehet duplázni, esetleg triplázni a mennyiségeket. A Valentin napi palikat díszítettük az alkalomhoz illő cukorgyönggyel és cukor szívvel. <3
Jó étvágyat!
 
 
(1) forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése