2011. január 10.

Sertésszűzérme

A sertés hús a magyar konyha legjellegzetesebb húsa, nagyon népszerű. Legnehezebb emészthető, eléggé laktató és nem feltétlen tartozik a fitnesz ételek közé. Én sem voltam egy nagy sertés rajongó, de a szakácsiskola tágította a látáskörömet. A sertés legzsírmentesebb, legsoványabb és egyben legnemesebb  része a szűz. A szűzpecsenyét lehet pácolni, szeleteket  vagy érméket vágni belőle és bundázva vagy simán fűszerezve elkészíteni, kisütni. Én legtöbbször érméket sütök belőle,mert azt szeretem a legjobban, gyors és egyszerű az elkészítése és a végeredmény valami mennyei. 1 adagba 3 darab érme kerül érménként 4-6 dkg-osak, ami leegyszerűsítve 1,5 ujjnyi vastag érméket jelent.

Hozzávalók:

40 dkg egészben lévő sertésszűz

kb. egy evőkanál olaj

só, bors

A sertésszüzet megmosom és levágom róla azt a pici zsírréteget ami rajta van, de erre megkérhetjük a hentest is. A lényeg, hogy tiszta zsír és hártyamentes húsunk legyen. A húsit 1,5 ujjnyi vastag szeletekre vágom és kicsit megnyomogatom őket (ezt azért csinálom mert szeretem érezni a hús puhaságát és hiszek benne, hogy jobb íze lesz így az ételnek) sózom és borsozom.
Egy serpenyőben felhevítem a kevés olajat, jó forróra és ezen a zsiradékon oldalanként 3-3 percig sütöm a húst. Vigyázok, hogy nehogy leégjen, a célom, hogy kívül aranybarna belül pedig szaftos maradjon.


Ízlésünknek megfelelő köretet adhatunk hozzá például: burgonyapürét, zöldséges rizst, sült zöldségeket stb.
Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése