2015. április 27.

Banános csokitorta

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy imádok mindent, ami csokis, így különösen örültem, amikor egy női portálon megtaláltam ezt a receptet, de picit átalakítottam, még csokisabbá és kicsit "fittebbé" (könnyebben emészthetővé) tettem.

 Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

3 dkg vaníliás cukor

3 dkg nyírfacukor

csipet só

1 db tojás

1 dl tej

12 dkg vaj

2 db banán

fél tasak sütőpor

3 dkg cukrozatlan kakaópor

5 dkg cukormentes étcsoki

A mázhoz:

10 dkg minimum 60%-os étcsokoládé

1 dl tejszín

2 dkg porcukor

A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverem, majd hozzáadom a tojást, a tejet, a megolvasztott vajat, és masszává keverem. Apróra vágom az étcsokit és belekeverem. Előveszem a kerek szilikon sütőformámat (20 cm átmérőjű) és belekanalazom a massza felét, majd beleteszem a banánt, amit lehet egybe is belepakolni, vagy hosszában félbevágva. Mindkét megoldás szuper, a különbség csak annyi, hogy máshogy fog kinézni, amikor szeleteljük. Ezután szépen befedem a maradék masszával. Itt kell egy kis taktika, mert a teljes kiőrlésű liszt miatt elég sűrű a tészta, így picit nehezebb eloszlatni, de erre alkalmas egy habkártya, amivel nagyon jól lehet dolgozni.
Közben előmelegítem a sütőt 180°C fokra és  sütőben 12 percig, majd 150 C fokon még kb. 25 percig sütöm, fogvájóval ellenőrzöm, hogy tutira megsült-e. Ha igen, akkor picit pihentetem a formában, majd kifordítom egy tányérra.
A mázhoz a tejszínt felforralom, és hozzáadom az összetört étcsokoládét, és a porcukrot. Simára keverem, és a kihűlt tortát szépen megkenem a kéz meleg mázzal.
Díszíteni bármivel lehet, például banánkarikával, vagy cukor díszekkel, de dísz nélkül is nagyon szépséges.
Aztán mehet a hűtőbe dermedni, pihenni.

A tészta picit sűrű, de habkártyával könnyen eloszlatható:

 

Díszítés:
 




Anyák napjára például így, díszítve:



Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése