2012. február 15.

Kuszkusz

A kuszkusz egy nagyon gyors és finom köret, melyet pár perc alatt el lehet készíteni és úgy variálhatjuk, ahogy nekünk tetszik. Én a legtöbbször ezt a receptet köretként készítem, csirkehúshoz, halhoz, vagy például baconben tekert májhoz. Ez a kiindulási alapja a különböző sós kuszkuszos salátáknak is.
Néhány érdekesség a kuszkuszról:
"A kuszkuszt általában a Marokkói konyhával azonosítjuk, pedig az egyik legfontosabb alapanyag a többi Földközi tenger partjain fekvő országokban is. Éppen ezért nagyon változatos a felhasználása – lehet köret, egytálétel, saláta, de még édesség is.
A kuszkusz Észak-Afrikából származik. A szó berber eredetű (seksu), jelentése gömbölyített vagy jól megsodort – azonban az arab kuszkusz kiejtés terjedt el nemzetközileg. A kuszkusz az Észak-Afrikai országok egyik legfontosabb alapanyaga, de alapétel Nyugat-Afrikában, Közép-Keleten, Brazíliában, és a Mediterrán országokban is. A kuszkusz szimbolikus, Isten áldását jelképezi, így különösen fontos vallásos napokon és ünnepeken. Születések és esküvői ünneplések fókuszpontja is.
A kuszkusz sodrása egy hagyományos szertartás, amit asszonyok végeznek közösen:
Búzadarát vízzel lefröcskölnek, majd kézzel apró gömböket formálnak. Ezeket különböző méretű szitán szétválasztják, majd a napon kiszárítják. A kuszkusz méret szerint lehet mhammsa (3mm), kesksou (2mm), seffa (1mm). Az utóbbit töltelékekhez és édességek készítéshez használják.(de a kuszkusz szem lehet borsó nagyságú is!)
Bár az Észak-Afrikai országokban a mai napig a házi készítésű kuszkuszt részesítik előnyben, világszerte leginkább ipari termékeket lehet vásárolni az élelmiszerboltokban. Általában három verziót árulnak– finom, közepes, durva – ezek többnyire előfőzött darák.
Továbbá érdemes tudni, hogy kuszkusz készülhet egyéb gabonákból is (pl árpa, köles, kukorica), és a bulgur (tört búza) a kuszkuszhoz hasonló, amit tabbuleh készítéshez hasznosítanak.
A kuszkusz az egyik legegészségesebb gabonaféle. A glikémiás index értéke 25%-al kevesebb a durum tésztánál, és tápértéke is sokkal magasabb -  különösen a B1/2/5/6 vitamin és folsav-tartalma. Továbbá zsírmentes, koleszterin-mentes, remek A vitamin, rost és kálium forrás. Kalóriatartama:112 kcal/100gr." *
És az alapreceptem egy főre számolva:


Hozzávalók:

fejenként fél pohár kuszkusz

fejenként fél pohár víz 

só, bors, extra szűz olívaolaj (kb. 1 evőkanál)

citrom leve (ízlés szerint)

egy kis csokor petrezselyemzöld

A vizet vízforralóba felforralom, addig kimérem a kuszkuszt (egy 2 dl-es poharat a feléig töltök) majd egy edénybe teszem. Ha felforrt a víz, ráöntöm és addig kevergetem míg a kuszkusz be nem szívja  a vizet és ki nem hűl. Ez pár percig tart, ezután sózom, borsozom, belefacsarom a citromlevet és meglocsolom az olajjal. Összekeverem és beletépkedem a petrezselymet.
Ez az alapja bármilyen sós kuszkuszos ételnek, ebbe lehet tenni, zöldségeket és/vagy bármilyen húst, halat, vagy bármit ami szimpatikus. 


Jó étvágyat!
*= forrás tutitippek.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése