2011. november 1.

Zalai gombakaland

A hétvégét Zala megyében töltöttük egy festői környezetben kialakított borházban. Házigazdánk körbevezetett minket, megmutatta a gesztenye, dió és almafákat, a szőlőt és a vaddisznó valamint szarvas nyomokkal megfűszerezett erdőt is.  A friss levegőn hamar megéheztünk és érdeklődtünk a szabadtéri sütögetés lehetőségeiről. Számos opció felvázolása után megláttunk valami bájos fehérséget a fűben… ami nem más volt, mint egy gomba. Mégpedig mezei csiperke és ez a pontos meghatározás a gombakalauzból való. Ezt kedves házigazdánk nyújtotta át nekünk, mert ezen a területen sokféle gomba található és van, amely mérgező, ezért a gyűjtést csak a saját felelősségünkre kezdhettük meg. 
Itt meg kell jegyeznem, hogy ha erdőben gyűjtünk gombát, akkor azt fogyasztás előtt mindenképpen el kell vinni egy bevizsgálásra!


 


A gombászkodásból egy rántottát készítettem.

Szalonnás erdei gombás rántotta kakukkfűvel

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

5 dkg (pár szelet) szalonna vagy bacon

kb. 30 dkg gomba (lehet vegyesen többfajta)

10 tojás

só, bors, ízlés szerint pár ág kakukkfű

olaj

A gomba tisztításával kezdem, mert az picit macerás, szépen megtisztítom a szennyeződésektől, majd felvágom. Utána megpucolom a vöröshagymát és apróra vágom. A szalonnát kis kockákra szeletelem. A tojásokat feltöröm és mindegyiket ellenőrzöm, hogy nehogy romlott legyen. A tojásokat egy csipet sóval felverem. A szalonnát egy méretes serpenyőben a tűzre teszem és lepirítom. Egy pici olajat is adok hozzá és ezen megpirítom a hagymát, majd jöhet rá a gomba. A gombát átforgatom az olajon, majd sózom, borsozom és hozzáadom a kakukkfű levelét. Ezt kb. 15 percig párolom, a gomba először levet fog ereszteni, majd ha a leve elpárolgott, akkor teszem rá a felvert tojásokat. Addig kevergetem, amíg közepesen meg nem keményedik, mert én így szeretem a rántottát. (ha folyósabban vagy szárazabban szereted, akkor első esetben csökkentsd, második esetben növeld a tojás sütési idejét).
Barna kenyérrel, paradicsommal, paprikával isteni.
Mi ketten ettünk belőle, ebédnyi adagot, de ebből a mennyiségből 4 ember meg tud reggelizni.



Jó étvágyat!

Ui.:
Remélem mindenki sikert arat és ilyen tányérok maradnak a lakoma után J




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése