Én nagyon szeretem a sütőtököt és a télben ez az egyik dolog amivel ki lehet bírni a hideget. A férjem is szereti a tököt, de eddig csak sütve fogyasztotta. Gondoltam meglepem ezzel a levessel, hátha más formában is hajlandó egy kis tökevésre:)
A sütőtök nagyon egészséges, magas az A vitamin tartalma, kalciumban, magnéziumban és foszforban is gazdag.
Ebben a zimankóban a megfázásos gyulladásos megbetegedések gyógyítására is alkalmas, tehát még egy plusz ok, hogy elkészítsük ezt a finom levest.
Ebből a mennyiségből két adag lesz.
Hozzávalók:
300 g sütőtök
1 evőkanál vaj
1 evőkanál oliva olaj (nem extra szűz, azt salátákhoz használjuk)
só, bors
zsályalevél ( a legjobb ha friss, de ha nem sikerült beszerezni, nem baj, jó a szárított is csak abból egy picit többet kell tenni)
1-1,5 liter húsleves/zöldségalaplé (ha vegetáriánus vagy) vagy víz
A tököt meghámozom, felvágom kockákra és a vaj Oliva olaj keveréken közepes lángon megpirítom. Sózom, borsozom, zsályázom és felöntöm a folyadékkal. Puhára főzöm és egy bot mixerrel
össze turmixolom. Nem felejtem el megkóstolni, hogy elég e fűszer, ha nem akkor pótolom.
Ez az alapleves, amely önmagában is finom, de finomabb, ha megbolondítjuk valamivel:
- pirított fenyőmag, rukkola, parmezán sajt
- trappista sajt
- rukkola, trappista sajt
- pirított tökmag, trappista sajt
- vagy amit szeretsz, és úgy gondolod, hogy passzol a leveshez
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése