2011. július 29.

Padlizsánkrém

A padlizsánkrémet sok vendéglátóegységben kipróbáltam már, van ahol ízlett van ahol nem. Az egyik kedvencem mégis az, amit Meli barátnőm készít, de ugye őt mégsem rángathatom minden egyes alkalommal, amikor padlizsán krémet ennék és az azért valljuk be elég sűrűn előfordul. Meli receptje titkos családi örökség, tehát azt nem teszem közzé, de van a tarsolyomban egy hasonló, ami legalább olyan finom.


Hozzávalók:

2 db nem túl nagy padlizsán

1 kis fej vöröshagyma

fél citrom leve

1 dl olaj

1 evőkanál majonéz

2 evőkanál tejföl

só, bors


A sütőt bekapcsolom 200 fokra, a padlizsánt megmosom és beleteszem egy tepsibe. Az előmelegített sütőbe helyezem a padlizsánt és addig sütöm, amíg kívül fekete belül pedig puha nem lesz. Ez padlizsántól függően 20-30 perc. Amíg sül addig megpucolom a hagymát és finomra (nagyon apróra) vágom. Ha megsült a padlizsán és kihűlt (ezen gyorsítani is lehet ha jeges vízbe teszem) megpucolom és apróra vágom. A padlizsán ne érintkezzen fémmel, üveg, kerámia vagy műanyag edényben kell elkészíteni, műanyag vagy fa késsel kell vágni. Én ez esetben a kezemmel pépesítem, hozzáfacsarom egy fél citrom levét, sózom, borsozom és az 1 dl olajat vékony sugárban, folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatom. Elkeverem az 1 evőkanál majonézzel és a 2 evőkanál tejföllel, addig amíg szép sima nem lesz (ha kézzel nem sikerül kézzel szétnyomkodni, akkor botmixerrel csinálom). Lehűtőm és pirítóssal, friss zöldségekkel tálalom.





Mi ezt egy pohár Irsai Olivérrel kísértük a Hujber borászat pincészetéből.
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Elkészítettem az első önálló padlizsánkrémemet az itt olvasottak alapján, és elmondhatom, hogy nagyon nagyon finom lett. :) Mindenkinek ajánlom, garantált a siker. :)

    VálaszTörlés